Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/22092
Title: Perancangan Kemasan Kripik Singkong dengan Metode Kansei Engineering di UKM Al Fitrah
Other Titles: Cassava Chips Packaging Design using the Kansei Engineering Method at UKM Al Fitrah
Authors: Situmorang, Yasep Kurniawan
metadata.dc.contributor.advisor: Haniza
Keywords: pengemasan;perbaikan pengemasan;kansei engineering;packaging;packaging improvement
Issue Date: Sep-2023
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;188150035
Abstract: UKM AL Fitrah merupakan usaha pembuatan keripik singkong. UKM AL Fitrah berlokasi di Jalan Panglima Denai Gang Hasibuan NO. Amplas 50 Medan, Medan. Kemasan yang digunakan UKM AL Fitrah adalah plastik transparan polos dan kertas yang ditempelkan pada kemasan sebagai merk dagang dengan bentuk yang tidak menarik. Penelitian ini bertujuan untuk menghasilkan kata kansei (keinginan) yang mempengaruhi desain kemasan yang diinginkan konsumen, menentukan tingkat kepentingan setiap atribut yang mempengaruhi selera konsumen dan menghasilkan spesifikasi kategori kemasan dan desain kemasan miss chips dengan menggunakan metode kansei engineering. Sampel yang digunakan dalam penelitian ini menggunakan metode survei yaitu cara pengambilan sampel dengan kuesioner sebagai alat penelitian pada suatu populasi dan hanya 100 responden yang diteliti. Hasil penelitian menunjukkan bahwa spesifikasi kategori kemasan keripik singkong terpilih adalah kemasan standing pouch dengan kemasan aluminium foil, warna kemasan kombinasi, ukuran kemasan sedang dengan berat 200g, dan panjang 16cm x 24cm dengan kemasan persegi, petunjuk informasi produk dan foto. keripik singkong. UKM AL Fitrah is a business making cassava chips. UKM AL Fitrah is located on Jalan Panglima Denai Gang Hasibuan NO. Sandpaper 50 Medan, Medan. The packaging used by UKM AL Fitrah is plain transparent plastic and paper attached to the packaging as a trademark in an unattractive shape. This research aims to produce the word kansei (desire) which influences the packaging design that consumers want, determine the level of importance of each attribute that influences consumer tastes and produce packaging category specifications and packaging design for miss chips using the kansei engineering method. The sample used in this research used a survey method, namely sampling using a questionnaire as a research tool in a population and only 100 respondents were studied. The research results show that the specifications for the selected cassava chips packaging category are standing pouch packaging with aluminum foil packaging, combination packaging colors, medium packaging size with a weight of 200g, and a length of 16cm x 24cm with square packaging, product information instructions and photos. cassava chips.
Description: 44 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/22092
Appears in Collections:SP - Industrial Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
188150035 -Yasep Kurniawan Situmorang Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography2.02 MBAdobe PDFView/Open
188150035 -Yasep Kurniawan Situmorang Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV472.73 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.