Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/8371
Title: Respon Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kedelai Terhadap Pemberian Biochar Cangkang Biji Kemiri dan Pupuk Organik Cair dari Kulit Pisang
Authors: Gunarso, Benny
metadata.dc.contributor.advisor: Hutapea, Sumihar
Gusmeizal
Keywords: pertumbuhan;produksi;cangkang biji kemiri;kulit pisang
Issue Date: 27-Nov-2017
Publisher: Universitas Medan Area
Abstract: This study aims to determine the response of growth and production of soybean crops to the provision of biochar shell of candlenut and liquid organic fertilizer (POC) from banana peel. The design used was Factorial Random consisting of 2 treatment factors: (1) Biochar Kemiri Biji Shell (B) consist of 3 levels, B0 = without biochar, B1 = dose 5 ton / ha, B2 = dose 10 ton / ha. (2) POC of Banana peel (P) consists of 4 levels, P0 = without POC, P1 = POC concentration 1%, P2 = POC 2% concentration, P3 = 3% concentration, the results of this study indicate that the seed shell biochar hazelnut has a very significant effect on plant height, leaf area, root volume, and significant effect on the number of pods / samples. The best treatment is the biochar shell of candlenut seeds as much as 5 tons / ha. The provision of POC from banana peel was very significant to plant height, and had significant effect on leaf number, leaf area, branch number, root volume, and number of pod / sample. The best treatment is POC from banana peel at 1% concentration. Combination of biochar of pecan seed shell and POC from banana peel was very significant on root volume, weight of pod production / sample, and significant effect on number of pod / sample, number of pod / plot, biomass / sample. the best treatment is the biochar shell candlenut dose 5 ton / ha and POC from banana skin concentration of 1%.
Description: Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui respon pertumbuhan dan produksi tanaman kedelai terhadap pemberian biochar cangkang biji kemiri dan pupuk organik cair (POC) dari kulit pisang. Rancangan yang digunakan yaitu RAK Faktorial yang terdiri dari 2 faktor perlakuan yaitu: (1) Biochar Cangkang Biji Kemiri (B) terdiri dari 3 taraf, B0 = tanpa biochar, B1 = dosis 5 ton/ha, B2 = dosis 10 ton/ha. (2) POC dari Kulit Pisang (P) terdiri dari 4 taraf, P0 = tanpa POC, P1 = POC konsentrasi 1 %, P2 = POC Konsentrasi 2%, P3 = Konsentrasi 3%, hasil dari penelitian ini menunjukkan bahwa pemberian biochar cangkang biji kemiri berpengaruh sangat nyata terhadap tinggi tanaman, luas daun, volume akar, dan berpengaruh nyata pada jumlah polong/sampel. Perlakuan terbaik yaitu pemberian biochar cangkang biji kemiri sebanyak 5 ton/ha. Pemberian POC dari kulit pisang berpengaruh sangat nyata terhadap tinggi tanaman, dan berpengaruh nyata terhadap jumlah daun, luas daun, jumlah cabang, volume akar, dan jumlah polong/sampel. Perlakuan terbaik yaitu pemberian POC dari kulit pisang pada konsentrasi 1%. Pemberian perlakuan kombinasi antara biochar cangkang biji kemiri dan POC dari kulit pisang berpengaruh sangat nyata pada volume akar, bobot produksi polong/sampel, dan berpengaruh nyata terhadap jumlah polong/sampel, jumlah polong/plot, biomassa/sampel. perlakuan terbaik yaitu pemberian biochar cangkang kemiri dosis 5 ton/ha dan POC dari kulit pisang konsentrasi 1%.
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/8371
Appears in Collections:SP - Agricultural Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
138210067.pdfFulltext3.41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.