Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/1869
Title: Efisiensi Kinerja Mesin Pencampur Bumbu Keripik Singkong Otomatis
Authors: Pohan, May Kardo
Keywords: ASSEMBLY;HERBS DRIED CASSAVA CHIPS
Issue Date: 13-Dec-2016
Abstract: To support increased food security through agribusiness development, the role of technology is crucial, especially in relation to the harvest. Inventories of raw materials sufficient to facilitate the production process and finished goods produced must be able to ensure the effectiveness of marketing activities, namely providing satisfaction to customers. The raw material is cassava, which is the basic material needed to produce a product processed cassava chips after going through several treatment processes. The production process is carried out in particular at the stage of mixing dry seasoning on cassava chips is still done manually, therefore, to simplify the production process required performance mixing machine dried herbs cassava chips automatically. Rotary tube serves to place the chips as much as 2 kg container. Based on the weight and volume is needed by the measurement of tube 1 kg of chips equivalent to the volume of 42 liters so if 2 kg of cassava chips, the volume is needed 84 liters. Bin size is made larger to 88 liter with a tube diameter of 94 mm. The purpose of designing mixer seasoning dry cassava chips are to be capable of mixing dry seasoning on cassava chips make it easier to process cassava chips production of various blending spices rasa.Mesin planned cassava chips can be beneficial for the cottage industry to dry seasoning mixes as much cassava chips 2 kg to 3 minutes. ASSEMBLY, mixing machine HERBS DRIED CASSAVA CHIPS.
Description: Untuk mendukung peningkatan ketahanan pangan melalui pengembangan agrobisnis, peran teknologi sangat menentukan, terutama terkait dengan kegiatan panen. Persediaan bahan baku yang cukup dapat memperlancar proses produksi serta barang jadi yang dihasilkan harus dapat menjamin efektifitas kegiatan pemasaran, yaitu memberikan kepuasan kepada pelanggan. Bahan bakunya adalah singkong yang merupakan bahan dasar yang diperlukan untuk menghasilkan suatu produk olahan keripik singkong setelah melewati beberapa proses pengolahan. Proses produksi yang dilakukan khususnya pada tahap pencampuran bumbu kering pada keripik singkong masih dilakukan dengan cara manual, oleh karena itu untuk mempermudah proses produksi tersebut dibutuhkan kinerja mesin pencampur bumbu kering keripik singkong otomatis. Tabung putar berfungsi untuk tempat penampung keripik sebanyak 2 kg. Berdasarkan berat dan volume yang di butuhkan oleh tabung adalah pengukuran 1 kg keripik setara dengan volume 42 liter jadi jika 2 kg keripik singkong maka volume yang di butuhkan 84 liter. Ukuran tampungan di buat lebih besar menjadi 88 liter dengan diameter tabung 94 mm. Tujuan dari perancangan mesin pencampur bumbu kering keripik singkong yaitu agar mampu mencampur bumbu kering pada keripik singkong agar lebih mudah dalam proses produksi keripik singkong yang beraneka rasa.Mesin pencampuran bumbu keripik singkong yang direncanakan dapat bermanfaat bagi kalangan industri rumahan untuk mencampurkan bumbu kering keripik singkong sebanyak 2 kg dengan waktu 3 menit.
URI: https://repositori.uma.ac.id/123456789/1869
Appears in Collections:SP - Mechanical Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
128130008_file1.pdfCover271.1 kBAdobe PDFView/Open
128130008_file2.pdfAbstract220.67 kBAdobe PDFView/Open
128130008_file3.pdfIntroduction255.42 kBAdobe PDFView/Open
128130008_file4.pdfChapter I221.17 kBAdobe PDFView/Open
128130008_file5.pdfChapter II526.06 kBAdobe PDFView/Open
128130008_file6.pdfChapter III335.14 kBAdobe PDFView/Open
128130008_file8.pdfReference241.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.