Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/11323
Title: Analisis Kelayakan Dan Nilai Tambah Buah Pisang Menjadi Keripik Pisang Hijrah
Other Titles: Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui kelayakan usaha Usaha Mikro dan Kecil Keripik Pisang Hijrah dan juga untuk mengetahui berapa nilai tambah buah pisang ketika menjadi keripik pisang hijrah
Authors: Nasution, Aidil Ahmad
metadata.dc.contributor.advisor: Syahbudin
Siregar, Rahma Sari
Keywords: keripik pisang hijrah;kelayakan;nilai tambah;hijrah banana chips;feasibility;value added
Issue Date: 11-Sep-2019
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;158220010
Abstract:  The purpose of this study was to determine the business feasibility of Micro and Small Enterprises Hijrah Banana Chips and also to find out what added value of bananas when they became hijrah banana chips. The sampling method is done by purposive sampling. The sample in this study is Micro and Small Enterprises Hijrah Banana Chips. Data collected are primary and secondary data. The data analysis method used to analyze the feasibility is the R / C Ratio method and to analyze the added value using the Hayami method. The results of this study are: (1). Micro and Small Enterprises Hijrah Banana Chips is feasible to run because it has an R / C Ratio of 1.48 or R / C Ratio> 1 This means that for every one rupiah the cost incurred will get an income of 1.48. (2). The added value of bananas into hijrah banana chips is Rp. 92,807 / kg of raw materials. The added value of the production of hijrah banana chips is influenced by the large value of output (/ RpKg), price of raw materials (Rp / Kg of raw materials) and the value of other input contributions (Rp / Kg of raw materials).
Description: Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui kelayakan usaha Usaha Mikro dan Kecil Keripik Pisang Hijrah dan juga untuk mengetahui berapa nilai tambah buah pisang ketika menjadi keripik pisang hijrah. Metode pengambilan sampel dilakukan secara purposiv sampling. Sampel dalam penelitian ini yaitu Usaha Mikro Dan Kecil Keripik Pisang Hijrah. Data yang dikumpulkan adalah data primer dan skunder. Metode analisis data yang digunakan untuk menganalisis kelayakan yaitu metode R/C Rasio dan untuk menganalisis nilai tambah menggunakan metode Hayami. Hasil dari penelitian ini adalah: (1). Usaha Mikro dan Kecil Keripik Pisang Hijrah layak untuk dijalankan karena memiliki R/C Rasio 1,48 atau R/C Rasio > 1 Artinya setiap satu rupiah biaya yang dikeluarkan akan mendapatkan penerimaan sebesar 1,48. (2). Nilai tambah buah pisang menjadi keripik pisang hijrah didapat sebesar Rp. 92.807/kg bahan baku. Nilai tambah produksi keripik pisang hijrah dipengaruhi oleh besarnya nilai output(/RpKg), harga bahan baku (Rp/Kg bahan baku) dan nilai sumbangan input lain (Rp/Kg bahan baku).
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/11323
Appears in Collections:SP - Agribusiness

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
158220010 - Aidil Ahmad Nasution - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I,II,III, Bibliography3.26 MBAdobe PDFView/Open
158220010 - Aidil Ahmad Nasution - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV971.44 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.