Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/10994
Title: Respon Pertumbuhan dan Produksi Beberapa Varietas Jamur Tiram pada Kombinasi Media serbuk Limbah Pelepah Kelapa Sawit dan Serbuk Gergaji
Authors: Bate'e, Meidaya
metadata.dc.contributor.advisor: Mardiana, Siti
Panggabean, Ellen Lumisar
Keywords: oyster mushroom;palm oil stem powder;sawdust;jamur tiram;serbuk pelepah kelapa sawit;serbuk gergaji
Issue Date: 13-Sep-2019
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;158210009
Abstract: The purpose of research is to know the growth response and production of several varieties of oyster mushroom on the powder media of palm stem waste and sawdust. Research conducted in Sumatra mushroom oyster cultivation. The design used in this study is a Complete Random Design (CRD) factorial that is of 2 factors. The first factor is the composition of the planting media of palm oil and sawdust which is: M0:100% Sawdust, M1:100% oil palm stem powder, M2:75% oil palm stem powder + 25% sawdust, M3:50% palm oil release powder + 50% sawdust, M4: 25% Oil Palm release Powder + 75% sawdust and some varieties of oyster mushroom namely V1 (white oyster Mushroom), V2 (Red oyster Mushroom), V3 (Brown oyster mushroom). The study was conducted with 2 repeats. The Parameter of observation on the study is the percentage of baglogs covered by mycelium (%), the growth of mycelium on the substrate (cm), the age of the body of the fruit (DAI), Number of fruit body (fruit), diameter of the hood (cm2) The stem length of the fruit body (cm) and the wet Harvest weight (g). The results showed that the best treatment for the growth of mycelium and the age of fruit body in the media M1 and varieties V2 with the best combination of M1V2 namely 58.38 days formation of the first fruit body. As well as the diameter of the hood and the stem length of the M1 media and V3 varieties with the best combination of M1V3 is diameter 10.94 cm and the stem length 6.97 cm. While the number of fruit body parameters in the media M2 and varieties of V1 with the best combination M2V1 IE 24 white oyster mushroom fruit body, and the parameters of wet harvest weight on M4 media and V1 varieties with the best combination of M4V1 is with first and second total harvest is 261.63 g
Description: Tujuan penelitian adalah untuk mengetahui respon pertumbuhan dan produksi beberapa varietas jamur tiram pada media serbuk limbah pelepah sawit dan gergaji. Penelitian dilaksanakan di Sumatera Kebun Budidaya Jamur Tiram. Rancangan yang digunakan dalam penelitian ini adalah Rancangan Acak Lengkap (RAL) faktorial yang tediri dari 2 faktor. Faktor pertama adalah komposisi media tanam serbuk pelepah sawit dan gergaji yaitu: M0: 100% serbuk gergaji, M1: 100% serbuk pelepah kelapa sawit, M2: 75% serbuk pelepah kelapa sawit + 25% serbuk gergaji, M3: 50% serbuk pelepah kelapa sawit + 50% serbuk gergaji, M4: 25% serbuk pelepah kelapa sawit + 75% serbuk gergaji dan beberapa varietas jamur tiram yaitu V1 (jamur tiram putih), V2 (jamur tiram merah), V3 (jamur tiram coklat). Penelitian ini dilakukan dengan 2 ulangan. Parameter pengamatan pada penelitian yaitu persentase baglog yang ditutupi miselium (%), pertumbuhan miselium pada substrat (cm), umur munculnya tubuh buah (HSI), jumlah tubuh buah (buah), diameter tudung buah (cm2) Panjang tangkai tubuh buah (cm) dan bobot basah panen (g). Hasil penelitian menunjukkan bahwa perlakuan terbaik untuk pertumbuhan miselium dan umur munculnya tubuh buah pada media M1 dan varietas V2 dengan kombinasi terbaik yaitu M1V2 yaitu 58,38 hari terbentuknya tubuh buah pertama. Serta pada diameter tudung dan panjang tangkai pada media M1 dan varietas V3 dengan kombinasi terbaik M1V3 yaitu memiliki diameter 10,94 cm dan panjang tangkai 6.97 cm. Sedangkan parameter jumlah tubuh buah pada media M2 dan varietas V1 dengan kombinasi terbaik M2V1 yaitu 24 tubuh buah jamur tiram putih, dan parameter bobot basah panen pada media M4 dan varietas V1 dengan kombinasi terbaik M4V1 yaitu dengan total panen petama dan kedua yaitu 261.63 g.
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/10994
Appears in Collections:SP - Agricultural Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
158210009 - Meidaya Bate_e - Fulltext.pdffulltext2.55 MBAdobe PDFView/Open
158210009 - Meidaya Bate_e - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
chapter IV1.24 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.