Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/9671
Title: Identifikasi Senyawa Metabolit Sekunder pada Daun Durian (Durio zibethinus Murr)
Authors: Suteja, Aji
Advisor: Kardhinata, E Harso
Lubis, Rosliana
Keywords: alkaloid;daun durian;metabolit sekunder;skrining fitokimia;alkaloids;durian leaves;secondary metabolites
Issue Date: 19-Sep-2018
Publisher: Universitas Medan Area
Abstract: Research to find out how to identify the types of secondary metabolites contained in durian leaves. this research uses experimental methods by identifying secondary metabolites in durian leaves using phytochemical screening with the following criteria: the top of the leaf, the entire leaf blade (except leaf bones). The results of this study are three types of durian leaves, namely Tembaga, Bakul, Sp A. There are several types of secondary metabolites consisting of alkaloids, steroids, and terpenoids, for terpenoid phytochemical screening analysis using thin layer chromatography by showing RF values in three types durian leaves, consisting of tembaga, bakul, Sp. A with a solvent of methanol: ethyl acetate with a ratio of 3: 1 for RF values on tembaga durian 0.97, at Bakul durian 0.95 for durian Sp. A 0.94.
Description: Penelitian bertujuan untuk mengetahui cara mengidentifikasi jenis senyawa metabolit sekunder yang terkandung pada daun durian. Penelitian ini menggunakan metode eksperimental dengan cara mengidentifikasi senyawa metabolit sekunder pada daun durian dengan menggunakan skrining fitokimia dengan kriteria sampel adalah sebagai berikut: bagian pucuk daun, seluruh helai daun ( kecuali tulang daun). hasil dari penelitian ini dari tiga jenis daun durian yaitu jenis tembaga, bakul, Sp A. terdapat beberapa jenis senyawa metabolit sekunder yang terdiri dari alkaloid, steroid, dan terpenoid, untuk terpenoid analisa skrining fitokimia menggunakan kromatografi lapis tipis dengan menunjukan nilai RF pada tiga jenis daun durian, terdiri dari jenis tembaga, bakul, Sp. A dengan pelarut methanol : etil asetat dengan perbandingan 3:1 untuk nilai RF pada durian tembaga 0,97, pada durian bakul 0,95 pada durian Sp. A 0,94.
URI: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/9671
Appears in Collections:SP - Biology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aji Suteja - Fulltext.pdfFulltext939.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.