Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/9589
Title: Aplikasi Edible Coating dari Pektin Kulit Kakao dengan Penambahan Berbagai Konsentrasi Carboxy Metil Cellulose (CMC) dan Gliserol untuk Mempertahankan Kualitas Buah Tomat Selama Penyimpanan
Authors: Mulyadi
Advisor: Mardiana, Siti
Panggabean, Ellen L
Keywords: edible coating;pektin;kulit kakao;tomat
Issue Date: 26-Sep-2018
Publisher: Universitas Medan Area
Abstract: Mulyadi (148210066). "Edible Coating Application of Pectin Leather Cocoa with Addition of Various Concentrations of Carboxy Methyl Cellulose (CMC) and glycerol To Maintain Tomato Fruit Quality During Storage", Thesis under the guidance of Mrs. Dr. Ir. Siti Mardiana, M.Si as the chief supervisor and Ir. Ellen Lumisar Panggabean, MP as a member of a supervisor. This study aimed to determine the effect of edible coating of cocoa shell pectin with the addition of various concentrations of Carboxy Methyl Cellulose (CMC) and glycerol to maintain the quality of tomato fruit during storage. This research used non factorial completely randomized design with three replications. The treatment used is E0: No treatment (control), E1: 3 grams of pectin, E2: 3 grams of pectin and 1.5% CMC, E3: 3 grams of pectin and 3% CMC, E4: 3 grams of pectin and 4.5% CMC, E5: 3 grams of pectin and 1% glycerol, E6: 3 grams of pectin and 2% glycerol, E7: 3 grams of pectin and 3% glycerol, E8: 3 grams of pectin, 1.5% CMC and 1% glycerol, E9: 3 grams of pectin, 3% CMC and 2% glycerol, E10: 3 grams of pectin, 4.5% CMC and 3% glycerol. The results showed that the E7 is better for parameters such as weight loss, test the vitamin C content, total acid. While better treatment on the parameters of hardness test is E6, E7 and E8 and better treatment of the test parameters is the color organolpetik E5 treatment. test vitamin C content, total acid. While better treatment on the parameters of hardness test is E6, E7 and E8 and better treatment of the test parameters is the color organolpetik E5 treatment. test vitamin C content, total acid. While better treatment on the parameters of hardness test is E6, E7 and E8 and better treatment of the test parameters is the color organolpetik E5 treatment.
Description: Mulyadi (148210066). “Aplikasi Edible Coating dari Pektin Kulit Kakao dengan Penambahan Berbagai Konsentrasi Carboxy Metil Cellulose (CMC) dan Gliserol Untuk Mempertahankan Kualitas Buah Tomat Selama Penyimpanan”, Skripsi dibawah bimbingan Ibu Dr. Ir. Siti Mardiana, M.Si selaku ketua pembimbing dan Ibu Ir. Ellen Lumisar Panggabean, MP selaku anggota pembimbing. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh edible coating dari pektin kulit kakao dengan penambahan berbagai konsentrasi Carboxy Metil Cellulose (CMC) dan gliserol untuk mempertahankan kualitas buah tomat selama penyimpanan. Penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Lengkap Non Faktorial dengan 3 ulangan. Perlakuan yang digunakan adalah E0: Tanpa perlakuan (kontrol), E1: 3 gr pektin, E2: 3 gr pektin dan 1,5 % CMC, E3: 3 gr pektin dan 3 % CMC, E4: 3 gr pektin dan 4,5 % CMC, E5: 3 gr pektin dan 1 % gliserol, E6: 3 gr pektin dan 2 % gliserol, E7: 3 gr pektin dan 3 % gliserol, E8: 3 gr pektin, 1,5% CMC dan 1 % gliserol, E9: 3 gr pektin, 3 % CMC dan 2 % gliserol, E10: 3 gr pektin, 4,5% CMC dan 3 % gliserol. Hasil penelitian menunjukkan bahwa E7 yang lebih baik untuk parameter diantaranya susut bobot, uji kadar vitamin C, total asam. Sementara perlakuan yang lebih baik pada parameter uji kekerasan adalah E6, E7 dan E8 serta perlakuan yang lebih baik pada parameter uji organolpetik warna adalah perlakuan E5.
URI: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/9589
Appears in Collections:SP - Agricultural Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mulyadi - Fulltext.pdfFulltext2.63 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.