Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/665
Title: Penentuan Kelelahan Otot dengan Menggunakan Metode Rodger Muscle Fatique Analisis di Pt. Ananda Perkasa
Authors: Putra, Mukhlis Ade
Keywords: Anthropometry;Ergonomic
Issue Date: 23-Apr-2013
Abstract: PT. Ananda Perkasa is one company in Indonesia engaged in soft drinks (soft drinks). The resulting product is safarilla. The study's goal is to make improvements and facilities working methods to reduce musculoskeletal complaints by improving work methods and existing facilities as well as the manufacture of SOP to use the new facilities based on data antropometry workers to save time service and provide timely service to customers. The human condition is said to be secure if the health and safety of workers began to fail. With the fatigue and musculoskeletal complaints is one indication of impaired health and safety of workers. Workers often complain of body pain or pain during work and after work. The study of MSDs suggests that the muscle is often complained of skeletal muscle (skeletal) muscle covering the neck, shoulders, arms, hands, fingers, back, waist and bottom muscles. Stages are used to improve the working methods in order to detect the use of musculoskeletal complaints Standard Nordic Questionnairre, while working posture is used to assess the method Rodger musle Fatigue Analysis. Results of the assessment to the actual condition of the two methods are analyzed based on complaints MSDs occurring, ketidaksesuian size and anthropometry workers working facilities, work methods. Picture of existing conditions were analyzed and evaluated so as to produce the ergonomic design of work facilities and is hence methods work better. Redesign work facilities and equipment such as trolli footing based on the principles of anthropometry. Moreover, the added color code on the bottle to facilitate the preparation of bottle crates
Description: PT. Ananda Perkasa adalah salah satu perusahaan di Indonesia yang bergerak di bidang minuman ringan (soft drink). Adapun produk yang dihasilkan adalah safarilla. Tujuan Penelitian adalah untuk melakukan perbaikan metode dan fasilitas kerja untuk mengurangi keluhan musculoskeletal dengan memperbaiki metode dan fasilitas kerja yang sudah ada dan juga pembuatan SOP dengan penggunaan fasilitas baru berdasarkan data antropometry pekerja agar dapat menghemat waktu pelayanan dan memberikan layanan yang tepat waktu pada konsumen. Kondisi manusia dikatakan tidak aman bila kesehatan dan keselamatan pekerja mulai terganggu. Dengan adanya kelelahan dan keluhan muskuloskeletal merupakan salah satu indikasi adanya gangguan kesehatan dan keselamatan pekerja. Pekerja sering mengeluh tubuh merasa nyeri atau sakit saat bekerja maupun setelah bekerja. Studi tentang MSDs menunjukkan bahwa bagian otot yang sering dikeluhkan adalah otot rangka (skeletal) yang meliputi otot leher, bahu, lengan, tangan, jari, punggung, pinggang dan otot bagian bawah. Tahapan yang digunakan untuk memperbaiki metode kerja agar dapat mendeteksi keluhan musculoskeletal dipakai Standard Nordic Questionnairre, sedangkan untuk menilai postur kerja digunakan metode Rodger Musle Fatigue Analisis. Hasil penilaian untuk kondisi aktual dari kedua metode yang ada dianalisis berdasarkan keluhan MSDs yang terjadi, ketidaksesuian ukuran fasilitas kerja dan antropometri pekerja, metode kerja. Gambaran kondisi eksisting yang diperoleh dianalisis dan dievaluasi sehingga dapat menghasilkan rancangan fasilitas kerja yang ergonomis yang baru sehingga metode kerja menjadi lebih baik. Perancangan ulang fasilitas kerja berupa trolli dan alat pijakan berdasarkan prinsip antropometri. Selain itu, ditambahkan kode warna pada botol untuk mempermudah penyusunan botol ke krat
URI: http://hdl.handle.net/123456789/665
Appears in Collections:SP - Industrial Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
108150036_file1.pdfCover290.66 kBAdobe PDFView/Open
108150036_file2.pdfAbstract223.85 kBAdobe PDFView/Open
108150036_file3.pdfIntroduction236.05 kBAdobe PDFView/Open
108150036_file4.pdfChapter I229.45 kBAdobe PDFView/Open
108150036_file5.pdfChapter II708.74 kBAdobe PDFView/Open
108150036_file6.pdfChapter III261.85 kBAdobe PDFView/Open
108150036_file8.pdfReference218.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.