Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/10942
Title: Pemeriksaan Bakteri pada Terasi Udang yang Berada di Pasar Pusat Pasar Tradisional Medan
Authors: Sartini
Nugrahalia, Meida
Artika, Yeni
Keywords: uji cemaran
bakteri
terasi udang
contamination test
bacteria
shirm paste
Issue Date: 21-Jul-2018
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;158700044
Abstract: Terasi is one of spices that comes from fermented fish or shrimp. This terasi has a strong smell but can create a savory taste in cooking. This study aims to determine the description of bacteriological contamination on shrimp paste in Traditional Market Center Medan. This study was conducted descriptively describing the description of the types of bacteria contained in shrimp paste in Traditional Market Center Medan. The parameters observed were the number of colonies and types of bacteria that contaminated the shrimp paste showed that from 7 samples of shrimp-based terasi. There were Escherichia coli bacteria, Peseudomonas aeroginosa, Proteus vulgaris, Shigella disentryvical, Salmonella parathypi B / C.
Description: Terasi adalah salah satu bumbu masak yang berasal dari hasil fermentasi ikan atau udang. Terasi ini memiliki bau yang cukup menyengat namun dapat menciptakan rasa yang gurih pada masakan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui gambaran cemaran bakteriologis pada terasi udang di Pusat Pasar Tradisonal Medan. Penelitian ini dilakukan secara deskriptif yaitu memaparkan gambaran jenis-jenis bakteri yang terdapat pada terasi udang di Pusat Pasar Tradisonal Medan. Parameter yang diamati adalah adalah jumlah koloni dan jenis bakteri yang mengkontaminasi terasi udang. Hasil menunjukkan bahwa dari 7 sampel terasi yang berbahan dasar udang terdapat bakteri Escherichia coli, Peseudomonas aeroginosa, Proteus vulgaris, Shigella disentryvical, Salmonella parathypi B / C.
URI: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/10942
Appears in Collections:SP - Biology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
158700044 - Yeni Artika - Fulltext.pdfFulltext1.01 MBAdobe PDFView/Open
158700044 - Yeni Artika - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV255.52 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.