Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/10560
Title: Desain Eksperimen Menggunakan Metode Taguchi untuk Meningkatkan Kualitas Produk Genteng Beton di UKM Gunung Jati Medan
Authors: Lolytha, Anggun
Advisor: Mustafa, Kamil
Sutrisno
Keywords: genteng beton;desain eksperimen;taguchi;experimental design
Issue Date: 24-Feb-2017
Publisher: Universitas Medan Area
Abstract: Gunung Jati SME is a home industry engaged with vaving blocks, ceramics, ventilation, roof – tiles and riol products. This research aims to improve the quality of the roof – tiles, the product which having the most failure by broken and cracks. The composition of raw material is an important case to be considered by the production process. Therefore, the research is needed to be executed to deal with related factors influence the quality of the roof – tiles and the identification toward the most influencing factor of fail products result. Then, Taguchi experimental design method was conducted to determine the composition of concrete roof – tiles. In this experiment, it is used the raw materials such as; cement, sand, flour mill, and water. Moreover, based on the study result, it is shown that the quality of roof – tiles has improved by applying Taguchi method and the confirmation experiment marked by the increasing of pressure strength on the average value (u) and the variability (SNR). The pressure strength average (u) of roof – tiles has increased from 19.814 ≤ 21.208 ≤ 22.602 on Taguchi experiment, and it became 26.406 ≤ u confirmed ≤ 29.894 on confirmation experiment. On the other hand, (SNR) has increased from 25.532 ≤ 27.521 ≤ 29.510 on Taguchi experiment, and it became 26.473 ≤ S/N confirmed ≤ 31.469 on confirmation experiment. Then, the optimal measurement consist of cement : sand : mill dust : water which result the best pressure based on the factor of response and SNR in rows are 0.9 kg : 0.5 kg : 0.4 kg : 0.3 kg. Thus, the most prominent factors toward the roof – tiles pressure strength is the measurement of sand and flour mill.
Description: UKM Gunung Jati adalah perusahaan yang bergerak di bidang pembuatan paving blok, keramik, ventilasi, genteng beton dan riol. Penelitian ini bertujuan untuk meningkatan kualitas produk genteng beton yaitu produk yang paling banyak mengalami retak dan pecah. Komposisi bahan baku adalah hal penting yang harus diperhatikan dalam proses pembuatan genteng beton. Oleh sebab itu, perlu dilakukan penelitian yang berhubungan dengan faktor – faktor yang mempengaruhi kualitas genteng beton dan mengidentifikasi faktor paling berpengaruh terhadap hasil produk cacat. Penelitian untuk menentukan komposisi genteng beton dapat dilakukan dengan desain eksperimen menggunakan metode taguchi. Dalam eksperimen ini digunakan bahan baku berupa semen, pasir, tepung mill dan air. Hasil kesimpulan menunjukkan bahwa kualitas genteng beton meningkat berdasarkan hasil metode taguchi dan eksperimen konfirmasi yang ditandai dengan meningkatnya kuat tekanan genteng beton berdasarkan nilai rata – rata (u) dan variabilitasnya (SNR). Kuat tekan rata-rata (u) genteng beton meningkat dari 19,814 ≤ 21,208 ≤ 22,602 pada eksperimen taguchi menjadi 26,406 ≤ u konfirmasi ≤ 29,894 pada eksperimen konfirmasi. Sedangkan variabilitas (SNR) meningkat dari 25,532 ≤ 27,521 ≤ 29,510 pada eksperimen taguchi menjadi 26,473 ≤ S/N konfirmasi ≤ 31,469 pada eksperimen konfirmasi. Komposisi optimal dari semen : pasir : tepung mill : air yang menghasilkan kuat tekan terbaik berdasarkan respon faktor dan SNR berturut-turut adalah 0,9 kg : 0,5 kg : 0,4 kg : 0,3 kg. Faktor yang paling berpengaruh terhadap kuat tekan genteng beton adalah jumlah pasir dan jumlah tepung mill.
URI: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/10560
Appears in Collections:SP - Industrial Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
118150009 - anggun lolytha - Fulltext.pdfFulltext4.1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.